Meest voorkomende ziekten bij konijnen

Een goede verzorging van je konijnen voorkomt veel ziektes. Maar hoe goed je je konijn ook verzorgt, hij kan altijd iets gaan mankeren. Een ziek konijn laat meestal niet zien dat hij zich niet lekker voelt. Hierdoor worden veel ziektes erg laat ontdekt. Controleer de gezondheid van je konijn daarom dagelijks, zodat je bijtijds naar de dierenarts kan gaan. 

Ziek konijn

Herken een ziek konijn  

Konijnen zijn prooidieren. Dat betekent dat wanneer ze zich zwak tonen, ze eerder gevangen zullen worden door een roofdier. Daarom laat een konijn niet snel zien dat hij ziek is. Het is dus belangrijk dat je de symptomen van een ziek konijn tijdig herkent. Een konijn wat bijvoorbeeld een dag niet eet is al zo verzwakt dat hij kan sterven.

Kenmerken ziek konijn

  • Minder of niet eten
  • Meer drinken en meer plassen
  • Verandering in beweging en gedrag
  • Knarsetanden
  • Kwijlen
  • Ontstoken oog en/of snotneus
  • Plakpoep
  • Versnelde ademhaling

 

Dit zijn de symptomen van een ziek konijn

  • Minder of niet eten. Bij een konijn dat alleen leeft is dit eenvoudig te controleren. Heb je meerdere konijnen in een hok, dan is dit lastiger na te kijken. Gewichtsverlies en minder keutelen zijn belangrijke kenmerken. Is je konijn normaal dol op andijvie, maar laat hij het nu liggen? Reden genoeg om direct een dierenarts te bezoeken. 
  • Meer drinken en meer plassen dan normaal. Ook dit is moeilijk te controleren als je konijn met meerdere konijnen leeft. Observeer je konijnen dagelijks zodat je afwijkingen in het drinkpatroon herkent. 
  • Verandering in beweging en gedrag. Beweegt je konijn minder dan anders? Of graaft hij juist plots veel? Zit hij ineens stil in een hoekje of is hij onverwachts agressief? Alle veranderingen in beweging en gedrag zijn redenen om de dierenarts te bellen.
  • Luid knarsetanden. Dit is altijd een uiting van ongemak of pijn.
  • Kwijlen. Wanneer je natte plekken rond het bekje of op de borst ziet, is er vaak iets niet in orde met het gebit.
  • Ontstoken oog en/of snotneus. Een gezond konijn heeft geen last van een verkoudheid zoals wij mensen dat kunnen hebben. Raadpleeg bij een vies oogje of vieze neus altijd een dierenarts.
  • Plakpoep. Een konijn met poep aan zijn achterste mankeert altijd iets wat dit veroorzaakt.
  • Versnelde ademhaling of hijgen. Een konijn wat sneller ademt of hijgt, zonder aantoonbare reden, moet nagekeken worden door een dierenarts.

Bedenk dat de verschijnselen van een ziek konijn vaak heel subtiel beginnen. Wanneer jij als baasje het opmerkt, kan het probleem al langere tijd aanwezig zijn. Wacht daarom nooit af als je vermoedt dat je konijn ziek is en ga direct langs een dierenarts.

Abces 

Abcessen komen regelmatig voor bij konijnen. Een abces wordt veroorzaakt door een ontsteking. Hierdoor ontstaat er een holte ontstaat die gevuld raakt met pus. Dit pus zit in een kapsel en is bij konijnen erg taai. Je kunt een abces herkennen aan een harde, pijnlijke bult onder de huid. Meestal bevinden de abcessen zich rond de kop van het konijn, maar ze komen ook elders in het lichaam voor. De ontsteking die voor een abces zorgt kan veel verschillende oorzaken hebben zoals gebitsproblemen, een lage weerstand of een wondje in de huid waar bacteriën in zijn gekomen. Een abces bij een ziek konijn gaat niet vanzelf weg en moet behandeld worden door een dierenarts. Welke behandeling er gekozen wordt hangt af van de oorzaak van het probleem en de plaats waar het abces zich bevindt. 

Baarmoedertumoren  

Deze vorm van kanker komt vaak voor bij vrouwelijke konijnen boven de leeftijd van vier jaar. Wanneer er nog geen uitzaaiingen zijn, is het verwijderen van de baarmoeder de enige manier om de tumor weg te halen. Door je konijn preventief te steriliseren kan deze ziekte voorkomen worden. Symptomen van een baarmoedertumor zijn bloederige uitvloeiing uit de vulva, verminderde eetlust, gewichtsverlies en kortademigheid.

Buikpijn 

Konijnen zijn planteneters. Een goede werking van de darmen is voor een konijn van levensbelang. Wanneer de darmen trager werken, of zelfs stil komen te liggen, veroorzaakt dit buikpijn. Het konijn zal stoppen met eten waardoor er een levensbedreigende situatie ontstaat. Buikpijn bij konijnen kan vele oorzaken hebben. Verkeerde voeding, overgewicht, gebitsproblemen en stress kunnen er allemaal voor zorgen dat de darmwerking verstoord raakt. Kenmerken van buikpijn zijn slecht of niet eten, lusteloosheid, tandenknarsen en diarree of juist verstopping. De buikpijn is altijd een symptoom van een onderliggend probleem.

Blaasproblemen 

Blaasproblemen bij konijnen ontstaan meestal door een verkeerde voeding. Het konijn kan blaasgruis (blaaszand) of blaasstenen ontwikkelen. Dit is een gevaarlijke en pijnlijke aandoening. Symptomen zijn veel drinken, veel kleine plasjes doen, pijn, sterkte urinelucht, soms oranje of rood kleurende urine. Het kan in sommige gevallen verholpen worden met een speciaal dieet. Vaak is een operatie nodig. Lees hier meer over blaasstenen bij je konijn.

Gebitsproblemen 

De tanden en kiezen van konijnen groeien het hele leven door. Dat betekent dat wanneer er veranderingen in het eetpatroon van het konijn zijn, de tanden te lang kunnen worden en er haken op de kiezen kunnen ontstaan. Dit is enorm pijnlijk en ongemakkelijk voor je konijn. Gebitsproblemen herken je aan langzaam eten, kwijlen, een vochtig oogje, nat bekje of kin, vermageren en uiteindelijk helemaal stoppen met eten. Het is belangrijk om gebitsproblemen snel te herkennen, zodat de dierenarts het konijn kan behandelen. Lees hier meer over gebitsproblemen bij een konijn. Zoek je meer informatie over een gezond gebit bij je konijn, kijk dan eens hier.

Huidklachten 

Konijnen kunnen last hebben van jeuk, schilfers en kale plekken. Vaak worden deze veroorzaakt door parasieten zoals vlooien, mijten of luizen. Ook schimmel kan de boosdoener zijn. Door het uitvoeren van een microscopisch onderzoek of het inzetten van een schimmelkweek kan er onderzocht worden waar je konijn last van heeft. Parasieten en schimmel zijn besmettelijk voor de andere konijnen. 

Luchtwegproblemen 

Wanneer je konijn last heeft van de luchtwegen dan zal hij snotteren, niesen of benauwd zijn. Er kan sprake zijn van een besmetting met de pasturella bacterie. Luchtwegproblemen kunnen snel leiden tot een longontsteking. Wacht niet af wanneer je konijn hier last van heeft.

Myiasis (madenziekte) 

Dit is een aandoening die regelmatig gezien wordt in de warme zomermaanden. Dieren met een vervuilde, natte vacht trekken groene vleesvliegen aan. Deze vliegen leggen eitjes in de vacht. Uit deze eitjes komen maden die binnen een paar uur de huid van het konijn aanvreten. Wanneer er niet snel ingegrepen wordt kan deze aandoening fataal zijn. Zorg dat je konijn geen vies achterste heeft en controleer hem goed wanneer je groene vliegen in het hok hebt gezien. Bezoek zo snel mogelijk een dierenarts als je vermoedt dat je konijn last heeft van maden. Lees hier meer over myiasis bij je konijn. 

Ziekten waartegen gevaccineerd kan worden

RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) – Dit is een virusziekte die bijna altijd dodelijk verloopt. RHD komt in twee varianten voor in Nederland: RDH1 en RHD2. De ziekte wordt ook wel VHD of VHS genoemd. Je konijn kan deze ziekte zowel binnen als buiten oplopen via besmette materialen. Kenmerken zijn bloederige diarree, een algeheel ziek konijn en zelfs plotseling overlijden. Het is raadzaam je konijnen hiertegen te vaccineren. Lees hier meer over RHD1 en RHD2.

Myxomatose – Ook dit virus heeft meestal een dodelijke afloop. De ziekte wordt verspreid via muggen en veroorzaakt verdikkingen en pokken bij de ogen, lippen en staart. Ook wordt het konijn benauwd en snotterig. Er is geen medicijn tegen myxomatose. Voorkom deze akelige ziekte met een vaccinatie. Lees hier meer over myxomatose.

 

Vermoed je dat je konijn ziek is? Wacht dan nooit af. Meestal is de kwaal al langere tijd aanwezig. Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts om erger te voorkomen. Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.