De ontstekingen reageren slecht tot niet op medicatie en keren telkens terug. Vaak is de enige optie nog het trekken van alle tanden en kiezen. Dit is een hevige ingreep, maar is meestal de enige effectieve therapie en wordt uiteraard alleen uitgevoerd als alle andere oorzaken zijn uitgesloten.
Gingivitis stomatitis herkennen
Gingivitis is te herkennen aan het rode randje rondom de tanden en kiezen. Zit de ontsteking ook ergens anders in het gebit of op het slijmvlies zoals de wang of de lip, dan is er sprake van stomatitis. De aandoening komt voor bij katten van alle leeftijden, maar wordt vaak over het hoofd gezien door de eigenaar van de kat, waardoor het pas op latere leeftijd wordt ontdekt. Sommige rassen zoals de Maine Coon, de Burmees, de Siamese kat en de Oosterse korthaar lijken gevoeliger te zijn voor gingivitis-stomatitis. De symptomen van de aandoening hangen af van de ernst van de ontstekingen en het karakter van de kat.
Deze symptomen worden meestal gezien bij een kat met het stomatitis-gingivitis complex:
- Veranderingen in het eetpatroon. Minder of langzamer eten, geen harde brokjes meer willen en soms helemaal niet meer eten.
- Verandering in het gedrag. Zich terugtrekken of lusteloos zijn.
- Uiterlijke veranderingen. Kwijlen of een nat bekje, stinken uit de bek, vermageren of een lelijke vacht.
- Als het lukt om naar het tandvlees te kijken zal je zien dat dit rood en pijnlijk is en soms snel gaat bloeden. Er hoeft niet heel veel tandplak of tandsteen op het gebit aanwezig te zijn.
Oorzaken gingivitis-stomatitis complex
Deze overmatige reactie van het lichaam wordt veroorzaakt door bacteriën in de bek. Deze bacteriën kunnen al aanwezig zijn door een minimale, niet zichtbare hoeveelheid tandplak op de tanden en kiezen. Ook virussen en andere ziekten kunnen een rol spelen:
- Feline leukemie virus (FeLV)
- Feline Immunodeficientie Virus (FIV of kattenaids)
- Feline Calicivirus (FCV of niesziekte)
- Suikerziekte
- Nierfalen
Helaas kan er ook geen oorzaak te vinden zijn voor het gingivitis-stomatitis complex.
Diagnose stellen
Ga altijd naar de dierenarts wanneer je vermoedt dat je kat tandvleesproblemen heeft! Wacht niet af tot hij of zij volledig stopt met eten. De dierenarts kan het gingivitis-stomatitis complex vaststellen door middel van een bekinspectie. Er zal bloed afgenomen worden om te kijken of er een virus of andere aandoening meespeelt. Dit is belangrijk voor het stellen van een diagnose en prognose van de ziekte.
Behandeling en prognose
Wanneer er veel tandsteen of tandplak aanwezig is op de tanden en kiezen, moet dit door een dierenarts schoongemaakt worden. Er kan dan ook goed naar de conditie van de tanden en kiezen gekeken worden. De dierenarts zal altijd een pijnstiller voorschrijven, zodat de kat in ieder geval goed kan eten.
In veel gevallen helpt een gebitsreiniging helaas niet of slechts tijdelijk en is het advies om alle kiezen en soms ook alle tanden te laten trekken. Dit is een rigoureuze handeling, maar de kat heeft hierna geen pijn meer en kan meestal weer goed eten. Dit mag nooit gebeuren zonder dat er eerst röntgenfoto’s gemaakt zijn van het hele gebit! Dit is belangrijk om eventuele afgebroken tanden of kiezen te onderkennen.
Bij de katten waarbij een virus de onderliggende oorzaak is van het probleem, zal het trekken niet voldoende helpen tegen de klachten. In deze gevallen zal er medicatie gegeven worden die de weerstand verhoogt.
Vermoed je gebitsproblemen bij je kat? Wacht dan niet af en vraag je dierenarts om advies.