Het juiste dier voor je gezin kiezen

Veel mensen nemen een huisdier omdat ze dit leuk lijkt voor de kinderen. Een goede keuze, want huisdieren zíjn ook leuk en leerzaam. De band die kinderen met een dier hebben is vaak kostbaar en bijzonder. Maar niet elk huisdier is even geschikt voor de omgang met kinderen. In het ergste geval kan de aanschaf van een huisdier zelfs tegenvallen. Ook moet je je realiseren dat huisdieren kosten met zich meebrengen. Oriënteer je dus goed tijdens het kiezen van een huisdier en neem het niet te snel in huis. Dat scheelt je een hoop (dieren)leed achteraf.

Dier kiezen

Waarom wil je een huisdier?

Wat de reden ook is waarom je een huisdier wil aanschaffen, het is belangrijk dat het hele gezin achter de komst van een dier staat. Zo wordt de zorg ook samen gedragen. De begeleiding van de kinderen door de ouders is bij het kiezen van een dier essentieel. Zeker bij jonge kinderen kan je als ouder niet verwachten dat zij de volledige zorg goed op zich zullen nemen.

Realiseer je ook dat veel huisdieren wel tien tot vijftien jaar oud kunnen worden. De kinderen zijn dan ook ouder en mogelijk hun interesse verloren. De zorg en aandacht voor het dier komen dan volledig op de schouders van de ouders. Neem dus nooit dieren in huis, enkel voor de kinderen.

De voordelen van een huisdier voor de ontwikkeling van je kind

Het hebben van een huisdier heeft veel voordelen voor kinderen. Zo hebben dieren een positieve invloed op kinderen doordat ze leren wat de verzorging van een dier inhoudt. Dieren helpen op deze manier bij het ontwikkelen van het verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen. Ook het empathisch vermogen van een kind groeit door het verzorgen van een huisdier. Ze leren dat een ander levend wezen ook gevoelens en behoeftes heeft.

Ook sociaal emotioneel kunnen dieren voor kinderen iets toevoegen aan hun leven. Doordat een huisdier zorgt voor een onvoorwaardelijke vriendschap, groeit bij het kind het positieve zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Het gevoel dat je altijd een maatje hebt dat je begrijpt, is voor opgroeiende kinderen heel fijn. Ook minder positieve emoties zoals verdriet en teleurstelling horen bij het hebben van een huisdier.

Zijn er allergieën in het gezin?

Een belangrijke reden om geen dieren in huis te nemen, is als een van de gezinsleden een allergie voor huisdieren heeft. Dit mag niet onderschat worden; menig huisdier moet kort na zijn komst alweer verhuizen omdat er iemand allergisch is. Ga dus niet “proberen”, maar neem dan liever geen huisdier.

Er wordt weleens gedacht dat een labradoodle hond een speciale vacht heeft waar mensen niet allergisch voor kunnen zijn. Dit is helaas niet zo. Hoewel de labradoodle inderdaad minder haar verliest, reageren allergische mensen ook op de huidschilfers en de eiwitten uit het speeksel en andere klieren van honden en katten. Een allergievrije hond of kat bestaat dus niet.

Ook voor konijnen, knaagdieren en vogels kunnen mensen allergisch zijn. Een allergie voor reptielen komt zelden voor. De veiligste huisdieren bij een allergie zijn vissen.

Welk huisdier kies je?

Stel jezelf een aantal belangrijke vragen om erachter te komen welk huisdier bij jou of je gezin past. Neem hierbij jullie levensstijl onder de loep en bekijk wat de motivatie van elk gezinslid is. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Wil je eigenlijk zelf een dier, of zijn het vooral de kinderen die het vragen?
  • Hoeveel tijd willen jullie besteden aan de aandacht en verzorging van de nieuwe huisgenoot?
  • Hoe oud kan het dier worden en hoe ziet jullie gezinssamenstelling eruit over bijvoorbeeld 10 jaar?
  • Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor een huisdier?
  • Heb je nagedacht over de kosten die een huisdier met zich meebrengt?
  • Waar blijft je dier tijdens jullie vakantie?

Op deze manier is het welzijn van het huisdier straks zeker gewaarborgd. We hebben op een rij gezet welke huisdieren er zijn, met alles wat erbij komt kijken.

Hond

Een hond is een gezellige aanvulling op het gezin. Je kan met een hond lang wandelen en lekker spelen. Maar een hond moet elke vier à zes uur uitgelaten worden, ook wanneer het regent. Daarnaast heeft hij veel aandacht en beweging nodig. Bedenk hoe je dit gaat aanpakken wanneer iedereen aan het werk is of op school zit.

Met hele kleine kinderen in huis is de aanschaf van een hond misschien niet handig. Kleine kinderen hebben veel hulp en aandacht nodig en andersom maken kleine kinderen onverwachte geluiden en bewegingen, die bedreigend kunnen zijn voor een hond. Zijn de kinderen al groter dan kan je al betere afspraken maken over de omgang met een nieuwe hond in huis.

Verdiep je ook goed in de verschillende hondenrassen. Kies voor een rustig, stabiel type hond, waarbij de rangorde niet heel belangrijk is.

Willen de kinderen graag zelf de hond uitlaten? Dan is het aan te raden om een hond te nemen die niet zwaarder wordt dan 20 kg. Het opvoeden van een nieuwe pup kost je minimaal een jaar intensieve aandacht voor het dier.

Om de dierenartskosten die bij de verzorging van een hond horen, is het raadzaam een hond te verzekeren.

Kat

Een kat is een erg leuk, eigenzinnig huisdier. Dit dier trekt meer zijn eigen plan en is niet zo goed op te voeden als een hond. Wil je kat aandacht? Dan zal hij zich melden. Wil hij met rust gelaten worden? Dan trekt hij zich terug. Sommige katten zijn echte schootdieren, anderen houden het bij kopjes geven en kroelen lopend met je.

Katten kunnen als huisdier wel beter alleen zijn dan een hond. Hierbij maakt het verschil of je kat altijd binnen moet zijn, of ook naar buiten kan. Een kat die altijd binnen moet leven zal zich sneller vervelen dan een dier dat ook naar buiten kan.

Wanneer je zorgt dat je kat in huis voldoende rust en ruimte voor zichzelf heeft, heb je aan een kat een erg leuk huisdier in je gezin. Bedenk vooraf of je liever een volwassen kat of een kitten in huis neemt.

Ook katten kunnen verzekerd worden, zodat een deel van de dierenartskosten vergoed worden.

Knaagdieren

Vooral hamsters en cavia’s zijn knaagdieren die vaak als huisdier voor kinderen aangeschaft worden. Vanwege hun formaat zijn ze zeker geschikt, maar kleine huisdieren zijn ook erg kwetsbaar. Het optillen moet altijd onder begeleiding van een ouder gebeuren. Ze zijn zeer beweeglijk en kunnen hierdoor gemakkelijk vallen.

Het schoonmaken van het verblijf moet wekelijks en soms vaker gebeuren. Wist je dat hamsters vooral ’s nachts leven? Houd hier rekening mee als het hok op een slaapkamer staat. Een hamster moet alleen gehouden worden. Cavia’s, ratten en muizen kunnen juist niet alleen leven en moeten altijd met minimaal een maatje samengehouden worden.

Konijnen

Konijnen zijn echte groepsdieren. Kies je voor een konijn als huisdier, dan kun je er beter meteen twee aanschaffen. Een konijn alleen kwijnt weg van eenzaamheid. Het is leuk om naar deze actieve dieren te kijken, ze te voeren en ze te verzorgen. Het is een misverstand dat konijnen knuffeldieren zijn. Ze houden er juist niet van om veel opgepakt en geknuffeld te worden. Bovendien kunnen ze flink trappen met hun achterpoten, waardoor ze niet geschikt zijn om opgepakt te worden door kinderen. Het gevaar dat ze op de grond vallen is te groot.

Ook hebben deze dieren veel ruimte nodig. Houd je ze binnen, laat ze dan dagelijks loslopen zodat ze de benen kunnen strekken. Pas op met kabels en andere spullen waar ze niet aan mogen knabbelen.

Reptielen en amfibieën

Denk je eraan om een reptiel of amfibie als huisdier aan te schaffen dan is het verstandig je goed te verdiepen in de huisvesting en verzorging van deze beestjes. Deze is namelijk heel anders dan die van een hond, kat of konijn en vereist wat technische kennis. Ze hebben natuurlijk ook verzorging nodig, maar geen aandacht in de vorm van aaien of uitlaten. Dit is jammer, maar het maakt ze wel geschikte huisdieren voor mensen die weinig tijd hebben voor een dier. Voor kinderen zijn deze dieren alleen leuk om naar te kijken. Het zijn dus geen echte gezinsdieren.
De zoektocht naar een huisdier voor het gezin
Wanneer je hebt besloten welk huisdier je wil nemen, begint de zoektocht naar een betrouwbaar adres. De makkelijkste weg om een geschikt huisdier te vinden is door te zoeken op het internet. Helaas zijn er veel handelaren online te vinden die het welzijn van de dieren niet zo nauw nemen. En het is lastig om nog nee te zeggen wanneer je dat schattige kitten al in je handen hebt gehad.

Gebruik steeds je gezonde verstand als je een kat wil adopteren of een puppy wil kopen. Twijfel je over wat de verkoper te bieden heeft? Doe het dan liever niet. Zo voorkom je dat je een ongezond of ziek dier koopt.

Tip: De meeste dierenartsen hebben adressen van betrouwbare fokkers die gezonde honden, katten of konijnen aanbieden.

Veelgestelde vragen over het kiezen van een huisdier

Wat zijn makkelijke huisdieren?

Knaagdieren zijn huisdieren die makkelijk te houden zijn. Ze vragen minder aandacht dan bijvoorbeeld een hond of kat. Houd er ondanks dat rekening mee, dat het verzorgen van knaagdieren je dagelijks veel tijd kost en dat ze voldoende beweging krijgen. Hamsters slapen overdag en zijn alleen ‘s nachts actief.

Welk huisdier past bij mij?

In je zoektocht naar een geschikt huisdier is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt. Hoeveel tijd en ruimte heb ik voor een huisdier? Hoe oud kan het dier worden en heb ik genoeg geld voor de verzorging? Op deze manier kom je er vanzelf achter welk huisdier het beste bij je past.

Welke huisdieren zijn verboden in Nederland?

Zoogdieren zoals de chinchilla, de Russische dwerghamster en de serval kat mogen in Nederland vanaf 1-7-2024 niet meer als huisdier gehouden worden. De grijze roodstaart papegaai is als huisdier ook verboden. Dit betekent dat je ze nog mag houden als je er al een had, maar ze niet mag doorverkopen of ermee mag fokken.