Veel mensen nemen een huisdier omdat ze dit leuk lijkt voor de kinderen. Een goede keuze, want huisdieren zíjn ook leuk en leerzaam. De band die kinderen met een huisdier hebben is vaak kostbaar en bijzonder. Maar niet elk huisdier is even geschikt voor de omgang met kinderen. In het ergste geval kan de aanschaf van een huisdier zelfs tegenvallen. Oriënteer je dus goed tijdens het kiezen van een dier en neem het niet te snel in huis. Dat scheelt je een hoop (dieren)leed achteraf.
De invloed van dieren op kinderen
Het hebben van een huisdier heeft een positieve invloed op kinderen. Ze leren wat de verzorging van een dier inhoudt en ontwikkelen een verantwoordelijkheidsgevoel. Ook het empathisch vermogen van een kind groeit door het verzorgen van een huisdier. Kinderen leren dat een ander levend wezen ook gevoelens en behoeftes heeft. Vooral sociaal emotioneel kan een dier iets toevoegen aan het leven van een kind. Doordat een huisdier zorgt voor een onvoorwaardelijke vriendschap, groeit bij het kind het positieve zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Het gevoel dat je altijd een maatje hebt dat je begrijpt, is voor opgroeiende kinderen heel fijn. Ook minder positieve emoties zoals verdriet en teleurstelling horen bij het hebben van een huisdier.
Dier kiezen: begeleiding door de ouders
Het is erg belangrijk dat het hele gezin achter de komst van een huisdier staat, zodat de zorg samen gedragen wordt. De begeleiding van de kinderen door de ouders is bij het kiezen van een dier essentieel. Zeker bij jonge kinderen kan je als ouder niet verwachten dat zij de volledige zorg goed op zich zullen nemen.
Denk dus goed na welk huisdier bij jullie gezin past.
Welk dier kiezen?
Stel jezelf vooraf een aantal belangrijke vragen zodat je kan beslissen welk dier bij jullie gezin past. Neem hierbij jullie levensstijl onder de loep en bekijk wat de motivatie van elk gezinslid is. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
- Wil je eigenlijk zelf een dier, of zijn het vooral de kinderen die het vragen?
- Hoeveel tijd willen jullie besteden aan de aandacht en verzorging van de nieuwe huisgenoot?
- Hoe oud kan het dier worden en hoe ziet jullie gezinssamenstelling eruit over bijvoorbeeld 10 jaar?
- Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor een huisdier?
Op deze manier is het welzijn van het huisdier straks zeker gewaarborgd.
We hebben een aantal huisdieren op een rij gezet, met alles wat erbij komt kijken.
Hond
Een hond is een gezellige aanvulling op het gezin. Je kan met een hond lekker wandelen en spelen. Onthoud dat een hond elke vier à zes uur uitgelaten moet worden. En dat hij ook voldoende aandacht en beweging nodig heeft als het slecht weer is buiten. Heb je hele kleine kinderen in huis is de aanschaf van een hond een minder goed idee. Je hebt zelf je handen nog vol aan je kindje. En andersom maken kleine kinderen onverwachte geluiden en bewegingen die bedreigend kunnen zijn voor een hond. Heb je wat grotere kinderen dan kan je als gezin afspraken maken over de omgang met jullie nieuwe huisdier.
Verdiep je ook goed in de verschillende rassen. Kies voor een rustig, stabiel type hond, waarbij de rangorde niet heel belangrijk is. Willen de kinderen graag zelf de hond uitlaten? Dan is het aan te raden om een hond te nemen die niet zwaarder wordt dan 20 kg. Het opvoeden van een pup kost je minimaal een jaar intensieve aandacht voor het dier. Lees hier alles over een nieuwe pup in huis nemen.
Kat
Een kat is een erg leuk, eigenzinnig huisdier. Hij trekt meer zijn eigen plan en is niet zo goed op te voeden als een hond. Wil hij aandacht? Dan zal hij zich melden. Wil hij met rust gelaten worden? Dan trekt hij zich terug. Sommige katten zijn echte schootdieren, anderen houden het bij kopjes geven en kroelen lopend met je. Katten kunnen wel beter alleen zijn dan een hond. Wanneer je zorgt dat je kat in huis voldoende rust en ruimte voor zichzelf heeft, heb je aan een kat een erg leuk huisdier in je gezin. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een kitten? Lees dan dit artikel!
Knaagdier
Vooral hamsters en cavia’s zijn huisdieren die vaak voor kinderen aangeschaft worden. Vanwege hun formaat zijn ze zeker geschikt, maar knaagdieren zijn ook erg kwetsbaar. Het optillen moet altijd onder begeleiding van een ouder gebeuren. Ze zijn erg beweeglijk en kunnen hierdoor gemakkelijk vallen. Het schoonmaken van het verblijf moet wekelijks en soms vaker gebeuren. Wist je dat hamsters vooral ’s nachts leven? Houd hier rekening mee als het hok op een slaapkamer staat. Een hamster moet alleen gehouden worden. Cavia’s, ratten en muizen kunnen niet alleen leven en moeten dus met een maatje samengehouden worden. Lees hier meer over een klein huisdier kiezen.
Konijnen
Konijnen zijn echte groepsdieren. Kies je voor dit huisdier dan kan je er beter meteen twee aanschaffen. Een konijn alleen kwijnt weg van eenzaamheid. Het is leuk om naar deze actieve dieren te kijken, ze te voeren en ze te verzorgen. Het is een misverstand dat konijnen knuffeldieren zijn. Ze houden er juist niet van om veel opgepakt en geknuffeld te worden. Bovendien kunnen ze flink trappen met hun achterpoten, waardoor ze niet geschikt zijn om opgepakt te worden door kinderen. Het gevaar dat ze op de grond vallen is te groot. Ook hebben deze dieren veel ruimte nodig. Houd je ze binnen, laat ze dan dagelijks loslopen zodat ze de benen kunnen strekken. Pas op met kabels en andere spullen waar ze niet aan mogen knabbelen. Lees hier meer over konijnen een geschikt huisdier voor je zijn.
Reptielen en amfibieën
Denk je eraan om een reptiel of amfibie te kopen is het verstandig je goed te verdiepen in de huisvesting en verzorging van deze beestjes. Deze is namelijk heel anders dan die van een hond, kat of konijn en vereist wat technische kennis. Ze hebben natuurlijk ook verzorging nodig, maar geen aandacht in de vorm van aaien of uitlaten. Dit is jammer, maar het maakt ze wel geschikte huisdieren voor mensen die weinig tijd hebben voor een dier. Voor kinderen zijn deze dieren alleen leuk om naar te kijken. Het zijn dus geen echte gezinsdieren.
Denk je eraan om een huisdier aan te schaffen, dan is het raadzaam met een dierenarts te overleggen. Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.