Hoe ziet een normaal gebit van de kat eruit?
De tanden en kiezen van een normaal gebit bij de kat horen als een puzzel in elkaar te vallen. Hierbij liggen de hoektanden van de bovenkaak aan de achterzijde van de hoektanden van de onderkaak.
Als eigenaar kan het lastig zijn om te controleren of je dier een gezond gebit heeft. We raden dan ook aan om het gebit minimaal een keer per jaar door een dierenarts te laten onderzoeken. Bij kittens, waarvan het gebit nog volop in ontwikkeling is, moet je dit elke week tot maand laten nakijken. Zo weet je zeker dat alle tanden en kiezen op de goede plek staan en kan je bijsturen mocht dit niet zo zijn.
Hoe herken je een kat die een overbeet heeft?
Meestal worden gebitsproblemen bij de kat, zoals een overbeet, ontdekt doordat het dier er hinder van ondervindt tijdens het eten. Je merkt dan dat je kat langzaam eet, veel knoeit of erg weinig eet.
Dit zijn kenmerken van een overbeet bij katten:
- Problemen met eten, zoals weinig eten, langzaam eten of veel knoeien
- Schudden met de kop
- Een slechte adem
- Pijn, hierdoor verminderd actief of lusteloos
De meeste klachten ontstaan door pijn en ongemak en moeten altijd nader onderzocht worden door de dierenarts. Deze kan kijken waar de problemen vandaan komen en onderzoeken of jouw kat een overbeet heeft.
Lees hier meer over gebitsproblemen bij katten.
Wat zijn mogelijke gevolgen van een kat met een overbeet?
Een afwijkende stand van het gebit wordt ook wel malocclusie genoemd. Dit kan allerlei gevolgen met zich meebrengen. Naast pijn van tanden die in het gehemelte prikken, kan er ook gemakkelijk vuil, tandplak en tandsteen tussen de tanden ophopen. Hierdoor ontstaat er tandvleesontsteking, parodontitis of zelfs losse tanden en kiezen. Soms kan de tand zelfs door het gehemelte heen prikken tot in de neusholte. Dit noemt men een “oronasaal fistel”. Vermoed je dat jouw kat een overbeet heeft, laat dan altijd het gebit nakijken door een dierenarts.
Wat kan je doen tegen een overbeet bij de kat?
Heeft je kat een overbeet, dan is goede gebitsverzorging extra belangrijk. Poets de tanden en kiezen van je kat dagelijks en bezoek regelmatig een dierenarts. Vaak is een professionele gebitsreiniging door de dierenarts nodig om het tandplak en tandsteen grondig te verwijderen.
Behandeling van een overbeet bij katten
Wanneer de dierenarts een overbeet bij jouw kat heeft vastgesteld, kan je doorverwezen worden naar een tandheelkundig specialist. Deze kan een behandeling voor de overbeet inzetten, bijvoorbeeld door het trekken of inkorten van tanden en/of kiezen, of door het plaatsen van een beugel. De specialist houdt hierbij rekening met de leeftijd van je kat.
Veelgestelde vragen over een overbeet bij katten
Hoe weet je of een kat last heeft van zijn gebit?
Meestal is een verandering in het eetpatroon van je kat een van de eerste signalen dat je dier last heeft van het gebit. Bijvoorbeeld minder of langzamer eten, knoeien of schudden met de kop. Bij een kitten zal de dierenarts tijdens de maandelijkse controle dit kunnen zien.