Om de gezondheid van ons gebit verder te bewaken, bezoeken we ook één of twee keer per jaar de tandarts. Je hebt tenslotte maar één gebit waar je je hele leven mee moet doen.
Waar wij veel bezig zijn met ons gebit, wordt die van ons huisdier vaak over het hoofd gezien, met erger tot gevolg. Wist je dat vier op de vijf honden en twee op de drie katten ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft? Naarmate je hond of kat ouder worden, neemt de kans op gebitsproblemen alleen maar toe (bron). Grote kans dat jouw hond of kat last hebben van zijn of haar gebit! Maar hoe signaleer je of jouw hond of kat gebitsproblemen heeft? En wat kun je er aan doen om gebitsproblemen te behandelen en voorkomen? Lees alles over gebitsproblemen en -verzorging bij je hond en kat hieronder.
Gebitsverzorging voor hond en kat
Gebitsverzorging is voor iedereen belangrijk. We vertellen je waarom.
Lees meer over gebitsverzorging bij honden en katten »
Een gezond gebit: tandenpoetsen bij je hond
Vanaf driejarige leeftijd neemt de hoeveelheid tandplak bij het gebit van je hond alleen maar toe. Des te belangrijker om het gebit goed te verzorgen! Wij leren je hoe je kunt beginnen met tandenpoetsen bij je hond.
Lees meer over tandenpoetsen bij je hond »
Een gezond gebit: tandenpoetsen bij je kat
Katten zijn enorm goed in pijn verbergen. Als zij last hebben van hun gebit, zul je dat pas merken als de kiespijn té erg is geworden. Leer hoe je problemen kunt voorkomen door het gebit van je kat te poetsen.
Lees meer over tandenpoetsen bij je kat »
Dubbele melktanden bij je pup
Terwijl je pup groeit is het lichaam druk bezig met groeien. Deze veranderingen gaan meestal vanzelf, maar soms kan het niet helemaal goed gaan. Zo ook met het gebit.
Lees meer over dubbele, of persisterende melktanden bij je pup »
Tandvleesontsteking bij je kat
Gingivitis, een ander woord voor tandvleesontsteking, kan voor problemen en pijn aan het gebit van je kat zorgen. Als er echter ook sprake is van ontstekingen aan het slijmvlies, is er meestal meer aan de hand.
Lees meer over gingivitis-stomatitis complex bij je kat »
Cariës bij je hond
Als je veel snoept en niet je tanden poetst, kun je gaatjes krijgen. Ook in een verder gezond gebit. Wist je dat je hond hier ook last van kan krijgen? Weet jij kiespijn bij je hond te herkennen?
Lees meer over cariës bij je hond »
Tand uit de bek bij een volwassen hond
Als je hond te wild speelt of per ongeluk tegen een muur opbotst, kan zijn tand uit het gebit vallen. Ook bij honden met een slecht gebit kan een tand of kies los komen te zitten. Weet wat je moet doen als dit gebeurt.
Lees meer over tand uit de bek bij een volwassen hond »
Afgebroken tand bij een volwassen hond
Een gebroken tand kan voor veel problemen zorgen. Naast kiespijn kan er een ontsteking ontwikkelen. We vertellen je wat je kunt doen bij een afgebroken tand bij je hond.
Lees meer over afgebroken tanden bij een volwassen hond »
Doorverwijzen
Bij (serieuze) gebitsproblemen bij je hond of kat kan je huisdier door je dierenarts doorverwezen worden naar een specialist. Er zijn een aantal (specialistische) klinieken en dierenartsen in Nederland die zich hebben toegespitst op tandheelkunde bij huisdieren of zijn aangesloten bij een Veterinaire Werkgroep.
Frans Knaake
Esther Vamos
Marnix Lamberts
Evidensia Dierenziekenhuis Hart van Brabant
Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag
Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein
Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem
Evidensia Dierenziekenhuis Amsterdam
Evidensia Dierenziekenhuis Zuidoost Brabant
Evidensia Dierenziekenhuis IJsselland